Министър Лукарски откри инсталация в новия комплекс на Лукойл-Нефтохим Бургас

Министърът на икономиката Божидар Лукарски откри първия технологичен обект от новия Комплекс за дълбочинна преработка на нефта в „Лукойл-Нефтохим Бургас“ АД.

Инсталацията „Газова сяра-4“ е на стойност 71 млн. щатски долара и представлява първата фаза от мащабния инвестиционен план на компанията, който е в размер на 1,5 млрд. долара. Проектът цели разширяване и модернизиране на производството на Нефтена компания Лукойл в България.
„Бих оценил мащабите на този комплекс като уникални – това е истински нов завод в завода, единствен по рода си не само в България, а и в цяла Югоизточна Европа“, каза министър Лукарски по време на официалното откриване на инсталацията. Той подчерта, че размерът на инвестицията я превръща в най-голямата частна такава в страната. „Днешното откриване е доказателство за успешната реализация на проекта и представлява отличен старт на инвестиционната година. Убеден съм, че тя ще е една от най-успешните години за цялата българска индустрия“, допълни министър Лукарски.
Той приветства решението на „Лукойл-Нефтохим Бургас“ АД да изведе от експлоатация старите производствени мощности, строени през 60-те години на миналия век, като подчерта, че замяната им с технологии за преработка от последно поколение ще допринесе не само за повишаване на качеството и ефективността на производството, но и ще приведе същото в съответствие с най-високите екологични стандарти в европейската нефтопреработвателна индустрия.