Защо качваме килограми и пълнеем през зимата?

Животът

30-01-2015, 07:53

Снимка:

dieti.rozali.com

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Тялото не е парен локомотив, чиято кондиция да зависи единствено от това какво вкарваме в пещта и какво изгаряме. Подлите причини за нарастващото коремче и омразните паласки ни дебнат отвсякъде. Проблемът става особено натрапчив през зимата. И без да си агент на ДАНС обаче, можеш да хванеш причините за дебелеенето. Инстинктът за самосъхранение, заложен в нас от хиляди години, диктува в студа да се движим по-малко и да ядем повече. Оказва се, че обикновена настинка, много завивки или омраза към брюкселското зеле също може да е отключващо факторче за увеличаване на габаритите.
Спим под купища завивки
Изкушаващо е да се заровиш под много завивки, когато стане студено, но не се поддавай! Жегата в кревата се отразява зле на червата. Освен това е известно, че оптималната температура за здрав сън е 18-19 градуса. Ако прекалим, сънят ни бяга. А учените отдавна са доказали, че хората, които спят по-малко от 6 часа, са два пъти по-склонни към затлъстяване отколкото поспаланковците. 
Досадната настинка 
Когато подсмърчаш и те втриса, най-често се завираш под завивката или топлиш дивана с одеяло върху краката. Следва нормалното обездвижване. Съществува хипотеза, че честите настинки са пряко свързани със зимното пълнеене. Фактите пък показват, че в подобни състояния се увеличава броят на глюкозните рецептори върху мастните клетки, като ги кара да растат на размер. В резултат идват излишните килограми.  
Презареждане с въглехидрати 
Когато ти е студено или дългите зимни вечери те потискат, несъзнателно посягаме към въглехидрати. Правим го, за да си набавим бързо серотонин - веществото, което ни кара да се чувстваме добре. Известно е обаче, че прекомерната любов към сладкиша накрая винаги избива на дупето. Стресът от високите сметки за ток и депресиите около празничното изпразване на семейния бюджет също има пряка връзка с пълнеенето.  
Човешкото тяло също спи зимен сън
От края на октомври до началото на март има хора, които изпадат в депресия и като че спят зимен сън. Те казват, че предпочитат да ядат картофи, отколкото да правят секс, казва д-р Моул. Неговите изследванията показват, че сезонно афективно разстройство (SAD) може да предизвика глад за тестени изделия, картофи, ориз и да увеличиш дневния прием на храна с 800 калории, които водят до енергиен дисбаланс и натрупване на килограми.
Не обичаме много зелените зимни храни
Любимите ти пресни храни - чушки, домати, тиквички - не са в сезона през зимата, но това не значи, че трябва да се храниш само с месо и картофи до пролетта. Резултати от проучване сочат, че хората, които ядат 2 - 3 порции зеленчуци дневно, обикновено имат по-нисък индекс на телесната маса за 10 години след това, така че е важно да получаваш зелените храни целогодишно. За съжаление ние, българите, не ги обичаме много.