Тридневна винена фиеста започва в Асеновград

Животът

30-01-2015, 08:26

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Мавруд, станимашки сармички и мазни пехливански борби ще радват рецепторите до неделя

Три дни в Асеновград ще се лее пенливо вино и ще се носят аромати на вкусни станимашки сармички гарнирани с любовни стихове, тъй като от днес започват традиционните Празници на виното в Асеновград.

Стартът на празниците ще даде двудневният Научен форум „Вино и културен туризъм”. Участие в него ще вземат редица експерти от Пловдивския университет, Университета по хранителни технологии, НБУ, БАН и др.

В късния следобед на 30 януари ще станат ясни победителите във Втория национален поетичен конкурс „Наздравица за любовта”. Наградният фонд е в размер на 1200 лв.

На следващия ден – в събота, ще бъде и очакваната кулминация на Винарията. С пищно шествие на винарите от паметника на създателя на станимашката малага Аристи Чорбаджака ще започне богатата програма на Общината. Шествието ще се отправи към храм „Св. Богородица Благовещение” за ритуала „Вино от чешма”. След това бог Дионис ще поведе всички към центъра на града, за да започне народното веселие с Иван Дяков, оркестър „Тракийско настроение” и най-обичния кулинарен виртуоз Ути Бъчваров. С негова помощ ще разберем кой прави най-хубавото домашно вино и кой е майсторът на най-миниатюрните и ароматни станимашки сармички. Тази година изобретателният Ути ще сготви в своя казан курбан за 3000 асеновградчани и гости на града, а местни фирми ще разливат от елексира на боговете.

Празниците на виното ще приключат в неделя, когато в местността „Свети Трифон” най-смелите мъже ще премерят сили в традиционните пехливански борби в Асеновград. За победителя е отредено, освен почетното първо място, и един 100-килограмов овен, както и парична награда от Общината.

Вижте пълната програма на празниците.

ПРАЗНИЦИ НА ВИНОТО 2015 г.

XXIII конкурс „Най-добро домашно вино-реколта 2014 г.”

30 януари /петък/ 2015 г.

11.00 ч. Двудневен научен форум „Вино и културен туризъм”

Налбантовата къща, кв.”Свети Георги”

 17.30 ч. Награждаване на победителите от Втори национален поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта”

Градска библиотека

 31 януари /събота/ 2015 г.

11.30 ч. Празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса от паметника на Аристи Чорбаджака до църквата „Св.Богородица Благовещение”-Рибната

паметника на Аристи Чорбаджака на ул.”Шести януари”

 12.00 ч. Ритуал „Вино от чешма”

Празничното шествие продължава от църквата „Св. Богородица Благовещение”-Рибната до пл. „Акад.Н.Хайтов”

храм „Св.Богородица Благовещение” –Рибната

 12.30 ч.-Празник на виното с участието на Иван Дяков, оркестър „Тракийско настроение”, Ути Бъчваров, местни изпълнители и самодейни състави: танцови формации: „Везеница”, ”Асеница”, „Станимака”-село Избегли, самодеен театър при НЧ „Родолюбие”, Любомир Петов, Димитър Ангелов Цампи

Дегустация на станимашки вина на „Винпром” АД, винарска изба „Дядо Пламен” и на специалитети от Асеновград и селата Тополово, Избегли, Новаково, Конуш, Бачково

пл.„Акад.Н. Хайтов”

 14.00 ч. Трети Кулинарен конкурс „Най-вкусните станимашки сармички”-награждаване на победителите

пл.”Акад.Н.Хайтов”

16.30 ч. Награждаване на победителите в XXIII конкурс „Най-добро домашно вино-реколта 2014 г.”

пл.„Акад.Н. Хайтов”

 1 февруари /неделя/ 2015 г.

10.00ч. Традиционно честване на празника на виното с народни борби и веселие

местност „Св.Трифон”