България остава с най-атрактивни данъци в ЕС

Наследството от кабинета „Орешарски“ е тежко, заяви премиерът Бойко Борисов

След изборите макар и трудно успяхме да съставим правителство, което се справя сравнително добре. По-добър от този вариант нямаше как да се избере. Това правителство има възможност да отреагира и да работи, да направи така, че да не е така празна годината, както 2014 г. Последиците от експеримента „Орешарски" са изключително тежки за България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред Американската търговска камара, предаде "Фокус".

По думите му, при следващ срив няма да има никакъв ресурс да се справим. „Благодарен съм на ЕК, че седмица след идването на правителството всички фондове бяха размразени. Последиците са изключително тежки за НЕК. 8-9 часа се избира председател на ВКС. Ще се въздържа от оценка по простата причина, че не ми е работа. Този път и двамата кандидати бяха просто безупречни. Ако могат да работят в екип, това само може да радва българите и нашите партньори", каза още премиерът.
България продължава да бъде най-атрактивната по данъчно отношение в ЕС.
„Изкушението да се повишат данъците винаги го е имало, но с много усилия в парламента успяхме да запазим плоския данък. Много внимателно следим плана „Юнкер". Аз не съм против да се дават пари за неща, които след това променят облика и улесняват живота на хората. Лошото е, че хората много бързо свикват с хубавото и го приемат за даденост. Когато говорихме за метрото преди 1-2 години беше мечта, сега не си представяме София да съществува без метро", заяви Борисов.
Той допълни, че в края на юли ще бъде завършен заводът за битови отпадъци в село Яна. „Изпратихме близо милиард на зърнопроизводителите. Все повече се радвам на синхрона на работата на министрите. Това ми дава оптимизъм, че правителството ще завърши мандата си. Надявам се да проведем местните избори в условията не само на предизборна борба, но да бъде и толерантна и нормална кампания. Най-важното е България да е стабилна, а това е възможно само със стабилно правителство", каза още Бойко Борисов.

Министър-председателят коментира и темата за проекта "Южен поток. Той заяви, че много разчита на Божидар Лукарски и Теменужка Петкова, че ще намерят вариант. Много искам диверсификация. Много се борихме за „Набуко". Ако той съществуваше, нямаше да имаме проблем с „Южен поток". Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред Американската търговска камара. 

„Дори да мине през Турция, той не е алтернативен поток. Разчитаме, че Европейската комисия през своите интерконектори ще развие газовият хъб", обясни Борисов. Той още веднъж напомни, че "имаме само устни изказвания, че е спрян „Южен поток".

Премиерът е категоричен, че в България има свобода на словото. "Толкова много медии има. Цензурата и свободата на словото идват от хората, които притежават медиите. Кажете една тема, по която в България да не е говорено. Всеки журналист може да напусне. Ако е добър, има толкова много медии", заяви Борисов.
По думите му, в други държави и то такива, които са "много по-напред" има теми, по които не би се писало. "Ние като държава нито се месим, нито ще се месим. Всеки знае собствениците на медиите. Хората и пазарът регулира всичко. Има телевизии, които въобще ги нямам и на програма. Това си е мое право", каза още Бойко Борисов.

 „Приоритети на българското правителство през 2015 година: Политики и мерки за икономически растеж, привличане на инвестиции и изпълнение на оперативните програми" бе темата, по която Борисов говори пред Американската търговска камара.