„Сервитьор-барман“ и „Машинен техник“ стават защитени професии в Ямбол

Решението е на комисията по заетостта към областния съвет за развитие

22 паралелки държавен прием след 7 клас планира за новата учебна 2015-2016 година комисията по заетостта към областния съвет за развитие в Ямбол. От тях 15 са профилирани паралелки, а 7 са професионални.

След 8 клас планираните паралелки са 24 – 20 професионални, 1 профилирана и 3 – непрофилирани паралелки. Комисията по заетост подкрепи и предложенията за формиране на две защитени професии. Това са паралелка в Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“ Ямбол – защитена професия „машинен техник“ и паралелка в Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм Ямбол – защитена професия „сервитьор–барман“.

В учебната 2015/2016г. учениците от областта ще имат възможност да се обучават и по две нови професии – „офис мениджър” в ПГИ „Г.С.Раковски” Ямбол и „сервитьор-барман” в ПГХТТ Ямбол. 

Миналата седмица на работна среща, организирана от областния управител съвместно с РИО Ямбол, директорите на училищата, бюрата по труда, синдикатите и работодателски организации, бяха обсъдени проблемите по координиране на дейностите по провеждане на държавната политика по образование и обучение в област Ямбол и държавния план-прием за учебната 2015/2016 година.