200 нови паркоместа на столичния бул. „Евлоги и Христо Георгиеви"

Новите места в "зелената зона" на София ще са факт от понеделник

С 200 паркоместа в „зелена зона" ще осъмне столичният бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" от понеделник.

Булевардът и досега попадаше в регулацията за платено паркиране в София, но нямаше обособени места. Промяната се въвежда след редица жалби и предложения на граждани, с цел прекратяване на безконтролното паркиране по тротоарите в града, припомни Дарик. 

По думите на Румяна Милова от Центъра за градска мобилност промяната не означава разширяване на „зелената зона, а единствено регулация на паркирането". „Бул. „Евлоги и Христо Георгиеви попадат в обхвата на „зелена зона" още от 2012 г., с тази разлика, че досега проектът предвиждаше забрана за паркиране в този участък. Граждани даваха предложения, изпращаха жалби, че там се паркират неправомерно автомобили - и на тротоара, което затруднява както преминаването на автомобили, така и на пешеходци", поясни Милова.

"Паркоместата ще бъдат на отстояние 2 метра от сградите, както е по закон", обясни още Милова. Живеещите в района вече могат да подават заявленията си за винетни стикери. „На самия тротоар обособяваме такива паркоместа, където ще могат да паркират гражданите. Тези паркоместа са със статут „зелена зона", заявиха от Центъра за градска мобилност .

Все още е жива и идеята за разширяването на обхвата на зелената зона в София. Към момента се обмисля това да се случи първо в кв. „Лозенец" и около пазара „Димитър Петков". Решението дали промените да станат факт е на Столичния общински съвет.