Започва повишение на речните нива, червен код за Тунджа при Елхово

Днес и утре ще вали и ще духа силен вятър

Оранжев код за дъжд и вятър е обявен за областите Хасково, Смолян и Кърджали за днес, сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. За други десет области, е обявен жълт код за силен вятър и обилен валеж. Кодът е в сила за Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Русе, Разград и Силистра. За областите Пазарджик, Благоевград, София Област, Кюстендил, София, Перник, Пловдив, Стара Загора важи жълт код за обилни валежи.

През днешния ден и през нощта срещу 1 февруари ще бъде дъждовно със сумарно количество 40-50 л/кв.м.

След валежите през тази нощ , днес и през нощта срещу неделя се очакват валежи, на много места интензивни и значителни по количество, предупреждава пресцентърът на МОСВ. Сумарните количества ще са до 30-40 л/кв.м, а в Родопската област около и над 50 л/кв.м. В неделя ще вали дъжд с количества в Западна и Централна България - 1-10 л/кв.м; в Източна, в Родопите и на места в крайните южни райони - 10-20 , локално до 30 л /кв.м. През втората половина от деня валежите ще отслабнат, от запад временно и ще спират.

През нощта срещу понеделник ще превалява главно в Източна България - още до 4-6 л/кв.м. В понеделник отново ще вали, на повече места в Южна и Източна България,с количества 2-12 л/кв.м, като с понижението на температурите, по високите полета на Западна България, дъждът ще преминава в сняг.

През последното денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали непроменени. Незначително повишение с до +14 см е отчетено в поречие Русенски Лом.

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води.

Червен код е обявен за река Мочурица при Воденичане и Тунджа при гр.Елхово.