Освещават параклиса в Двореца край Балчик

Параклисът не е реставриран от 40 години

Предстои освещаване на параклиса „Успение Богородично” в Двореца в Балчик, който бе реконструиран със средства на държавния културен институт.

 Ремонтът бе извършен на два етапа. На първия бе направено възстановяване и консервация, а на втория – реставрация на иконописите, съобщи директорът на ДКИ КЦ Двореца Жени Михайлова, цитирана от topnovini.bg.

 От 40 години този параклис не е реставриран. От стенописите почти нищо не бе останало.

 За откриването му през 1932-34 година идват кипърски монаси, които носят икони, подарък за кралицата, които са от 1821 година. Това са най-уникалните, най-старите запазени икони в този регион.

 Чрез пълната реставрация в параклиса ще бъдат върнати позлатеното разпятие и тронът, също подарък от кипърските монаси, и копие на иконите. Оригиналите им ще останат в изложбената зала на двореца.

 Реставрацията на иконописите е направена от гл.ас. д-р Яким Дейков от Художествената академия и Павлин Пенев от Добрич. За възстановяването на иконописите се е разчитало на получени много автентични материали от Архитектурната лига на Румъния.

В „Успение Богородично” са изложени копия на две икони, които кипърските монаси са донесли за откриването на параклиса, като оригиналите са изложени в музея.