Книгите и идеите – сред най-големите врагове на „Ислямска държава”

Свят

31-01-2015, 19:30

Снимка:

БТВ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Членовете на „Ислямска държава” вече унищожиха множество археологически артефакти

Когато терористите от „Ислямска държава” нахлуха в Централната библиотека на Мосул по-рано този месец, те си бяха поставили за цел да унищожат стар враг – идеите, се посочва в дописка на „Асошиейтед прес”.

Жители на втория по големина иракски град разказват, че терористите от „Ислямска държава” разбили вратите на библиотеката и натоварили шест пикапа с близо 2000 книги – детски приказки, поезия, философия, томове, посветени на спорта, здравето, културата и науката. Оставили в библиотеката единствено ислямски текстове.

„Тези книги насърчават безбожието и призовават към неподчинение на Аллах. Така че трябва да бъдат изгорени”, казал на местните брадат джихадист.

Откакто „Ислямска държава” завзе една трета от територията на Ирак и части от съседна Сирия, членовете й полагат усилия да „пречистят” обществото от всичко, което не отговаря на тяхната представа за исляма. Те вече унищожиха множество археологически артефакти.

„Ислямска държава” е обявила укриването на вековни ръкописи за наказуемо със смърт.

Ден след погрома в Централната библиотека на Мосул ислямисти нахлуха и в университетската библиотека, където запалиха клада от стотици книги, посветени на науката и културата, унищожавайки ги пред очите на студентите.

Местен университетски преподавател сравнява варварството на ислямистите с нахлулите в Багдад монголски орди през 1258 г.