Депутати връщат пари в хазната

Политика

31-01-2015, 21:21

Снимка:

en.wikipedia.org

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Ще се облагат прословутите „две трети” за странични разходи

Близо половин милион лева ще вкарат депутатите в държавната хазна в края на 2015 г., предаде БТВ. Парите идват от данък, с който от 1 януари тази година страничните разходи на народните представители се облагат с 10%.

Години наред депутатите получават допълнителни средства върху заплатите си за странични разходи. Те са известни като двете трети и се харчат от парламентарните групи например за сътрудници.

Ако приемем, че средната депутатска заплата е 2700 лева, то 2/3 от нея са приблизително 1800 лева. Тези пари вече ще се облагат с 10%. Това ще става по силата на Закона за корпоративното подоходно облагане и така в хазната ще постъпят близо половин милиона лева.

Така безотчетните пари на депутатите излизат на светло, въпреки че за това трябваха години размисъл. Сред народните представители няма недоволни.

„Ние да не сме някакви извънземни. В края на краищата както си плащаме данъците на работните места, така ще ги плащаме и тук”, коментира Димитър Шишков от РБ.

В същото време Таско Ерменков от левицата обаче подчерта: „Тези 2/3 не се дават като джоб пара. С тях плащаме за сътрудници, да пишат становища. Това са пари за разходи, не за лично удоволствие”.

„Очевидно е взето като практика от Европейския парламент, тръгнало от началото и по силата на инерцията е вървяла. Редно е този въпрос да се регламентира ”, изрази мнение Камен Костадинов от ДПС.

Засега обаче депутатите не обмислят да замразят заплатите си. Някои от тях смятат подобна мярка за крайно популистка.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"