Обявено е бедствено положение в община Смолян

Животът

01-02-2015, 09:48

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Има прелели реки в Триград и Змеица

Бедствено положение обяви община Смолян. Заради продължаващите валежи река Черна излезе от коритото си на няколко места в града, съобщава областният управител Недялко Славов. По думите му постоянно се получават сигнали за свлачища и срутища на територията на общината, река Арда се е повишила с цели 3 метра, а язовир Златоград прелива.

Мобилизирани са всички институции в града, за да не се допуснат наводения и опасност за хората. Подбно количество дъжд се изля през 2005 година на 5 срещу 6 август - 218 л. на кв метър. Тогава нанесените щети след пороите в общината бяха за 14 млн лв., имаше и жертви в Смолян и Чепеларе.

Обилните валежи през изминалата нощ, които продължават и в момента, повишиха речните нива с метри в района на Смолян. Всички аварийно-спасителни екипи са на крак, за да не се допусне наводнеие, съобщава директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението Красимир Шотаров.

Снегът в курорта Пампорово обилно се топи заради валежите. Температурите са от плюс 2 до 8 градуса. През нощта се активира свлачище по пътя Широка лъка – Девин. Движението се извършва в едното пътно платно. По пътищата в цялата смолянска област има опасност от падащи камъни и свлачища.

Днес се очаква голямо повишение на речните нива, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Червен код е обявен за река Тунджа при Ямбол и Елхово. Оранжев код има за река Марица при Пловдив, Първомай, Харманли и Свиленград, както и  за река Сазлийка при Гълъбово.

За днес отново е обявен оранжев код за вятър и дъжд в областите Смолян, Хасково и Кърджали. Това означава, че хората трябва да са много внимателни и да се информират подробно и често за метеорологичната обстановка, както и да следват всички съвети на компетентните органи.