Нивото на водата в дерето на Добрич е нормално

Обстановката е спокойна

 В района на Второ ДКЦ в Добрич обстановката е нормална. Добре почистеното дере спомага за лесното преминаване на водата. Няма насъбрала се вода по улиците и булевард „25 септември", около поликлиниката, видя репортер на Добрич Утре.

В частта на дерето покрай ул. „Калиакра" и ул. „Поп Богомил" нивото на водата също не е критично. Дерето е почистено и няма места, където да се затлачва и да пречи за преминаването на водата. Няма опасност да бъде залята отново индустриалната част в района.

В последните три часа дебитът на водата, който идва от Богдан към Добрич е един и същ, съобщи в ефира на радио Добруджа кметът на Добрич Детелина Николова. Там от общината са поставили екип, който да следи обстановката. Много тиня, много дървета и отпадъци се носят към коритото на река Добричка в посока на областния град. Водата се отича в посока Врачанци-Козлодуйци, само лек разлив се забелязва в най-ниската част след бензиностанцията, вдясно по булевард Русия, преди автогарата.
Да се надяваме, че няма да се увеличи количеството на водата, защото ако ситуацията се запази такава, то наличната вода ще има възможност да се оттича и нивото да спада, заяви кметът. Тя апелира гражданите да са бдителни и готови за реагиране при евентуално усложняване на ситуацията. За сега бедствено положение на територията на Добрич няма да бъде обявявано, каза кметът и допълни, че не бива да има паника.

Общината подържа непрекъсната комуникация със силите на реда, със служителите на службата Пожарна безопасност и защита на населението, от там съобщават за подадени 2-3 сигнала за отводняване на имоти. Всички части на коритата на деретата, както на територията на града, така и в околните населени места, ако са почистени ще подсигуряват движение на водния поток и няма да се образуват тапи, които да причиняват естествени разливи, твърди Детелина Николова.
Силните ветрове от вчера начупиха много клони на дървета, те сега са част от потока на водата в коритото на реката и това също може някъде да създаде проблеми, смята кметът.