Джокович триумфира за пети път на Australian Open

Спорт

01-02-2015, 14:47

Снимка:

AP

Автор:

sportonline.bg

Всичко от Автора

Световният номер 1 сломи Анди Мъри на финала

Новак Джокович спечели за пети път в кариерата си Australian Open и вече еднолично е на второ място по титли в този турнир изпреварвайки Андре Агаси и Роджър Федерер. Единствен пред него остава Рой Емерсън с шест, но сърбинът е с най-много трофеи в Оупън ерата на тениса. До този успех в Мелбърн световният номер едно стигна, след като победи на финала Анди Мъри със 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 6:0.

 

Мачът бе своеобразен рекорд, като за първи път в историята двама тенисисти се изправяха за трети път един срещу друг на финала в надпреварата. И в двата случая досега Джокович бе победител, а сега отново се поздрави като шампион с общо осмата си титла от Големия шлем. За Мъри пък това бе четвърти загубен финал в Австралия и шести в Шлема срещу само две титли в големите четири турнира.

 

Първият сет бе изключително интригуващ, като двамата съперници си размениха по два пробива. И в двата случая Джокович взимаше преднина при сервис на Мъри, но британецът и двата пъти успя да върне пробива. Така се стигна до тайбрек, който бе не по-малко вълнуващ. Шотландецът поведе с 2:0, но последваха 4 поредни точки за Ноле и в крайна сметка успех за него със 7:5.

 

И двамата продължиха да изпитват проблеми при своите подавания и сценарият с пробивите се повтори и във втората част. Още при първата възможност Мъри проби и поведе с 2:0 гейма, но веднага след това Джокович върна пробива и намали. Световният номер 1 повтори още веднъж това упражнение и така натрупа 3 поредни спечелени гейма, за да обърне до 3:2. Мъри не допусна съперникът му да се откъсне и на свой ред за втори път проби, за да изравни за 4:4. Оттук нататък двамата финалисти спечелиха сервис-геймовете си отново се стигна до тайбрек. Този път той бе за Мъри, който го спечели със 7:4.

 

Третата част започна с пробив на шотландеца, но сърбинът успя да изравни при 2:2. В осмия гейм Джокович направи още един решителн пробив и поведе с 5:3, а след това го затвърди и спечели сета с 6:3.

 

В четъртия сет интрига липсваше. Той мина изцяло под диктовката на Джокович, който го спечели с 6:0 и така достигна и до крайния успех с 3:1 сета.

 

Източник: sportonline.bg