Червените поискаха увеличаване на осигуровките за пенсия

Мисия Пловдив

01-02-2015, 16:37

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

БСП представи идеите си за пенсионна реформа на семинар в Пловдив

За увеличаване на процента на осигурителната вноска за първия пенсионен стълб с 1 до 2% над сегашните 12,8%, се обяви БСП. Червените представиха идеите си за пенсионна реформа по време на семинар в Пловдив.

От 2000 г. вноските намаляват постоянно, при което останаха 22 млрд. лв. в бизнеса, но те не бяха инвестирани обратно в производство, работни места или други мерки, обясни Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че предложението на БСП за увеличение е само за вноската по първия стълб – солидарния, а за втория са против да има скок на процента. Нинова уточни обаче, че това са все още идеи, които тепърва ще бъдат одобрявани от ИБ на партията.

Така БСП на практика подкрепи социалния министър и вицепремиер от АБВ Ивайло Калфин, който също иска увеличаване на процента за осигурителна вноска.

Сред другите предложения на БСП са увеличаване на максималния осигурителен праг до 10 минимални работни заплати, както и въвеждането на възможността за ранно пенсиониране с по-ниска пенсия при недостиг на 2 г. стаж или възраст.

Преизчисляване на основата за пенсиите искат още от БСП. „За последно това е правено през 2007 г., ние предлагаме да се прави ежегодно, като във формулата се заложи средната работна заплата от предходната година“, обясни Нинова. Така щяло да има ръст на основата и отгоре да се начислява швейцарското правило. Индексирането му пък трябвало да е от 1 юни, а не от 1 юли.

Замразяването на стажа и възрастта е необходимо, смятат в БСП. „Категорично сме против увеличаването им“, каза Нинова. И цитира данни, според които средно гражданите в Европа се пенсионират с 5 г. по-рано от българите, а продължителността на живота там е по-голяма със средно 6-7 г. от в България.