Германия няма да отстъпва пред исканията на Гърция

Свят

01-02-2015, 19:56

Снимка:

flickr.com/worldeconomicforum

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Това увери германският канцлер Ангела Меркел

Не виждам възможност за по-нататъшно отписване на задълженията на Гърция, заяви германската канцлерка Ангела Меркел пред вестник „Хамбургер Абендблат”, предаде БНР.

"Частните кредитори отказаха да направят това, а банките и без това вече опростиха няколко милиарда на Гърция. Не виждам възможност за по-нататъшно отписване на дългове", каза тя. "Европа обаче ще продължи да е солидарна с Гърция и всички държави с финансови проблеми, ситга те да изпълняват програми за реформи и стабилизиране на бюджетите си", допълни канцлерът.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле я подкрепи и припомни, че всъщност Гърция не изплаща още дълговете си и е освободена от връщане на заема до 2020 година. "Ако бях гръцки политик, не бих преговарял за ново опростяване", заяви той. По-рано Шойбле обяви, че Германия няма да се поддаде на изнудване.

За да получава редовно траншовете по финансовата помощ, Атина до края на 2015 г. трябва да направи големи съкращения, структурни реформи и приватизация на държавни активи за около 50 млрд. евро. Новият премиер Алексис Ципрас обаче обяви, че Атина няма да изпълнява тази програма и отказва да преговаря повече с тройката.