Пак ще сменят членовете на ДКЕВР?

Най-доброто от печата

02-02-2015, 06:59

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Новите ще изчисляват цената на тока за юли

Ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъде сменено, след като парламентът гласува поправките в Закона за енергетиката. Това съобщaва източник от управляващото парламентарно мнозинство, цитиран от "Труд". Мотивът на депутатите е, че липсвали достатъчно хора в комисията, които разбират от цени.

От началото на 2013 г. насам шефовете на ДКЕВР се смениха пет пъти, след като предсрочно бе освободен тогавашният шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев. След него на поста се изредиха Юлиана Иванова, Анжела Тонева, Евгения Харитонова, Боян Боев и настоящият председател Светла Тодорова, която застъпи по време на служебния кабинет „Близнашки".

Новият енергиен регулатор ще включва 9 членове вместо досегашните седем, предвижда промяна в закона, внесена от депутати от управляващото мнозинство. Те ще предложат да отпадне разделянето на регулатора на два надзорни органа - за енергетиката и за водите.

„Отказахме се от разделянето, тъй като ще доведе до допълнителна загуба на време, докато двете администрации се синхронизират. Вместо това новите девет членове ще заседават в две групи (за вода и за енергетика, б.р.)", обясни източник от ГЕРБ. Част от членовете на комисията обаче може да запазят постовете си, казаха още пред "Труд".

Първата задача на новия регулатор ще бъде изчисляването на цената на тока от юли, така че, от една страна, да бъде стабилизирана системата, а от друга - токът за бита да не поскъпне рязко, казаха депутати.

След юли ще има нова поправка в закона с цел освобождаването на пазара на ток. Тогава ДКЕВР вече ще определя само цена за пренос и достъп, но не и на тока. Така абонатите в Западна България например ще са клиенти на ЧЕЗ за преноса, но ще могат да си изберат друг доставчик. Депутатите не очакват при освобождаване на пазара цената на тока да скочи.