Оглупяваме от риба тон

Живакът в деликатеса води до умствено изоставане

Прекалената консумация на риба тон води до оглупяване, алармираха експерти. Те обясняват, че наличието на живак в тази риба е огромно и когато се натрупа в човешкия организъм след консумация, води до умствено изоставане, пише "Всеки ден". Живакът е невротоксин и приемането на големи количества от него, може да доведе и до увреждания на мозъка и нервната система.

Установено е, че щетите, които може да нанесе опасният елемент са доста сериозни и необратими. Затова този вид бира не бива да се консумира повече от веднъж седмично, категорични са специалистите. Другата вреда от риба тон е, че съдържа висококачествен протеин, който в малки количества е полезен, но приет в големи количества уврежда бъбреците. Именно за това хората с нарушена бъбречна функция не трябва да изяждат цяла порция от деликатесната риба. Сред предимствата на тона е, че съдържа всички незаменими аминокиселини, необходими на организма да расте и да поддържа чиста мускулна тъкан.