София филм фест 2015: Месец кино след месец

София Лайф

02-02-2015, 14:34

Снимка:

siff.bg

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

5-29 март: Международният кино фестивал представя 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни

Март = Кино. Това е реалността в София – за деветнайста поредна година. Вече не можем да си представим първите пролетни дни без суматохата около киносалоните, които привличат хилядите нетърпеливи "маниаци", влюбени в киното. Заедно с топлия полъх на март в София пристигат стотици творби, носители на най-престижните фестивални награди и покорили зрители в целия свят – за специална среща с българската публика!

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) ще събере своите зрители за пореден път през месец март. Фестивалът, наложил се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ-фестивала (според сп. "Variety") и акредитиран от FIAPF, ще свери за пореден път часовника на вярната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино.

Официалното откриване на 19-ия София Филм Фест е на 5 март в Зала 1 на НДК. Церемонията по награждаването ще се състои на 14-и Март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март.

Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще "подгрее" фестивала от 27 февруари.

Програмата съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на Творческа Европа - програма МЕДИА на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели.

Фестивала открива официалната премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. "Досието Петров" е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др. Кариер ще удостои премиерата с личното си присъствиe, след като получи почетен "Оскар" за цялостно творчество.

Един от специалните акценти в програмата на София Филм Фест в годината, в която празнуваме 100-годишния юбилей на филмовото изкуство у нас, е именно Българското кино. Най-новите български творби, създадени през последната година, ще бъдат показани, заедно със специалните селекции "10 класически български филма (до 1989)" и "10 филма на новото българско кино (след 1990)".

Рубриката "Големите награди" включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са "Зимен сън" ("Златна палма" - Кан ’14) на Нури Билге Джелайн, "Черен въглен, тънък лед" ("Златна мечка" – Берлинале ’14) на Дяо Инан, "Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването" ("Златен лъв" – Венеция ’14) на Рой Андершон.

Гала премиери и специални събития ще има и през 2015 г. Едно от най-очакваните събития ще бъде шедьовърът "Левиатан" на Андрей Звягинцев ("Златен глобус" за чуждоезичен филм, приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм).

В "Киното днес – майсторите" отново ще включим най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като "Два дни, една нощ" на братя Дарден – с оскарова номинация за Марион Котиар, номинация за "Златна палма" и още десетки награди и номинации от фестивали в цял свят; носителят на наградата в секцията "Особен поглед" от фестивала в Кан 2014 "Белият бог" на Корнел Мундруцо; "Спокойни води/Still the Water" на японката Наоми Кавазе – още един от филмите, номинирани за "Златна палма" в Кан; "1001 грама" на Бент Хамер, представян на фестивалите в Торонто, Чикаго и Токио; най-новият филм на легендарния документалист Джулиън Темпъл "Рио 50 градуса"; режисьорската творба на Томи Лий Джоунс "The Homesman", участвал в конкурсната програма на Кан 2014, "Моята разходка в дивото / Wild“ на Жан-Марк Вале, с така очакваните Рийз Уидърспун и Лора Дърн, и двете номинирани за "Оскар" за изпълненията им във филма, "Най-екзотичният хотел Мериголд 2 / The Second Luxury Marigold Hotel" на майстора Джон Мадън, с участието на легендарните Маги Смит, Джуди Денч и Бил Най, както и "Все още Алис / Still Alice" на Ричард Глaцър и Уош Уестморланд, с участието на прекрасната Джулиан Мур, носителка на "Златен глобус", наградата на актьорската гилдия, на още 10 награди от различни филмови форуми, а също и номинирана за БАФТА и "Оскар" за ролята й в този филм.

В програмата "Киното утре – откритията" ще представим революционния фестивален хит на Мирослав Слабошпицки "Племето", "Чудесата" на Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито от Кан 2014, както и още един хит от фестивала на Ривиерата - "Чест / Pride" на Матю Уорчъс, получил специалната "Queer Palm", с номинации за "Златен глобус" и БАФТА и с участието на Бил Най, Имелда Стонтън и Пади Консидайн.

По традиция в рубриката "Ново българското кино" ще бъдат представени игралните филми, завършени след март 2014 и български документални премиери. Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона, а в партньорство с "Домейн Бойар" за четвърта поредна година е програмата "Кино и вино".

За първи път фестивалът ще представи специален фокус върху кинематографията на Грузия. Очаквайте изключителна селекция на съвременни и класически филми, както и много гости, които ще ги представят лично пред българската публика.

На 19-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 12-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейският елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред професионална публика - филмови фондове, продуценти, дистрибутори, разпространители, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании. 

Пълната програма на фестивала ще бъде представена в края на февруари.