Отчуждават над 160 имота в столицата

Мисия София

02-02-2015, 14:21

Снимка:

ВиК София

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

1 млрд. лева са нужни за канализацията на София

Повече от 125 млн. лева са нужни за ВиК мрежата в кварталите "Кръстова вада" и "Манастирски ливади"

"Кръстова вада" и "Манастирски ливади" са сред кварталите, в които липсата на изградена канализация най-сериозно се усеща. По предварителни данни над 80 млн. лв. са необходими за отчуждаване и над 45 млн. лв. за строителство на канализация в двата квартала. Поради огромния брой имоти, които трябва да бъдат отчуждени, и поради значителния финансов ресурс, който е необходим за изплащането им, се предвижда изграждането на канализацията да се извърши поетапно.

През тази година започва поетапното отчуждаване на над 160 имота в "Кръстова вада-запад" по трасетата на двата главни канализационни клона – по ул. Емилиян Станев и по ул. Никола Крушкин-Чолака, съобщават от Столична община. След тях ще започне отчуждаването и по другите улици в квартала.

В "Манастирски ливади - изток” отчуждителните процедури също ще стартират през настоящата година, а след приключването им ще започне поетапното изграждане на 5 канализационни колектора. Паралено със строителството на главните колектори, ще започнве отчуждаване на имотите по трасетата на вътрешно-кварталната мрежа, която обхваща 20 бр. улици.

Местност "Кръстова вада-изток” обхваща територията между Столичен околовръстен път, бул."Черни връх", ул. "Сребърна" и река Драгалевска. Тя е предвидено да се отводнява от един главен канализационен клон и вътрешно-квартална канализационна мрежа, която обхваща над 20 улици. Поради тежки отчуждителни процедури, изграждането на Главния канализационен клон е разделено на 3 етапа, като два от тях са изградени и са въведени в експлоатация през 2011 и 2014 години. За реализацията им са отчуждени около 14 декара имоти и са инвестирани 6 млн.лв., от които 3,5 млн.лв. за отчуждаване, a за строителство 2,5 млн. лв.. В момента се провеждат отчуждителни процедури по трасето на трети етап за 48 имота, на стойност 1,8 млн. лв.

Доизграждането на главния клон ще даде възможност за стартиране на процедурите по придобиване на собствеността на терените по трасетата на вътрешно-кварталната мрежа в размер на 108 дка., на приблизителна стойност 43 млн.лв.

Местност "Кръстова вада-запад” обхваща територията между Околовръстен път, ул. "Луи Аер", ул. "Сребърна" и бул."Черни връх". Тя е предвидено да се отводнява от два главни канализационни клона, по ул. "Емилиян Станев” и ул. "Никола Крушкин – Чолака”, и вътрешно-квартална мрежа. Приемник на отпадните води е изграденият през 2011 г. Десен Слатински колектор на стойност 3 млн. лв, с финансиране по програма ИСПА. През 2013-2014 година е изготвен план за отчуждаване за територията на местност "Кръстова вада – запад”, според който 154 дка имоти трябва да бъдат отчуждени, за да стане възможно изграждането на канализация.

Именно поради тежките отчуждителни процедури се предвижда изграждането на ВиК инфраструктурата на квартала да се извърши поетапно, като първи етап включва изграждането на главните канализационни колектори, а след това и вътрешно-кварталната мрежа, заедно с подмяната на съпътстващите водопроводи.

Местност "Манастирски ливади–изток" обхваща територията между Околовръстен път, бул. "България", ул. "Луи Аер" и бул. "Т. Каблешков. Тя е предвидено да се отводнява от общо 7 главни канализационни клона, като 2 от тях са изградени. През 2011 г., с финансиране от ОП "Околна среда” 2007-2013, са изготвени работни проекти за останалите 5, с обща дължина 6,8 км. Строителството им може да започне веднага след провеждане на необходимите отчуждителни процедури по трасетата, които обхващат площ от около 83 дка, на приблизителна стойност над 36 млн.лв.

Местност "Манастирски ливади-запад" обхваща територията между ул. "Т. Каблешков", бул. "България", СОП и "Братя Бъкстон". Тя се отводнява от 3 главни канализационни клона. Около 95% от Главните канализационни клонове І и ІІ, обхващащи части от бул. "България", бул. "Тодор Каблешков" и др. са изградени. От Главен канализационен клон ІІІ е построен малък участък, поради огромния брой имоти (на площ около 12 дка), които трябва да бъдат отчуждени. След придобиване на собствеността по трасето на колектора ще започне изграждането му. На по-късен етап ще започне и отчуждаването на имотите, попадащи в обхвата на вътрешно-кварталната мрежа, в размер на 30 дка.