Масова евакуация край Тунджа

Общество

03-02-2015, 08:20

Снимка:

frognews.bg

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ситуацията в Девин се нормализира

Критична е ситуацията в района на Елхово, до преливането на река Тунджа там остават едва 2 см. За това предупреди в ефира на БТВ министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Вече са евакуирани 270 души, още 222-ма ще напуснат домовете си днес.

Нова евакуация започва и в Добричко. Още хора от селата Одринци и Долина трябва да бъдат изведени на безопасно място. Започнало е изпускане на язовир "Одринци", в който каскадно се вливат други 3 водоема от Варненско и Добричко. В момента от язовира се изпускат 2 куб. метра в секунда, но въпреки това нивото се е повишило с 15 см от 15 часа вчера. Остават едва 1,5 метра свободен обем. Осигурено е засилено полицейско присъствие, за да не станат домовете на евакуираните жертва на мародери.

Във Варненско все още са заплашени селата по поречието на Камчия. Днес е критичният ден - по-късно следобед ще стане ясно дали ще прелее язовир "Тича", който може да доведе до фатално излизане на реката от коритото й. В момента язовир "Цонево", в който преливат други два - "Камчия" и "Тича", в момента прелива към река Камчия със 70 куб. метра в секунда. Пикът се очаква около 10 часа, когато нивото на преливащите води ще достигне 100 куб. метра в секунда. Най-голям е рискът за село Величково, което е на самия бряг на реката. Засега нивото й спада заради направените през нощта два пробива, през които водата изтича към обработваеми площи.

В Девин продължава издирването на мъжа и жената, които паднаха с колата си в придошлата река, съобщи тази сутрин БНТ.
Ситуацията в града се нормализира, но има нанесени много щети на пътната инфраструктура. След пороите от последните дни пътят към града е подкопан и има опасност да пропадне.
Днес се очаква в града да пристигне комисия от експерти, които да оценят разрушенията.