Грипът удря в ушите

Дете спука тъпанче след жестока инфекция

Тази година грипът удря в ушите. Жестоки усложнения заради заразата напълниха много от отделенията по уши, нос и гърло в последните дни, разкриха медици пред „Всеки ден". Повечето неприятности идват не толкова от проблеми с дишането след прекарването на инфекцията, колкото със слуховия апарат. И деца, и възрастни страдат от възпаления на средното ухо и запушване на евстахиевата тръба 3-4 дни след отшумяването на първите симптоми на грипа.

Отитите са остри, причиняват болка, а при малчуганите може да се стигне и до повторно вдигане на висока температура. Лекарите предупреждават, че само капването на топло олио като разпространен бабин илач изобщо не може да помогне за излекуване на усложнението и затова е добре професионална консултация. Понякога се налага удължаването на приема на антибиотик, а има случаи, в които дори има необходимост от продухване на засегнатото ухо, в случай че се касае за гнойна инфекция.

Родителите пък бъркат, като на своя глава почистват детските канали с памучни тампони и клечки, защото това води до допълнителни възпаления. Наскоро в едно от столичните детски отделения е било прието 5-годишно дете със спукано тъпанче именно след прекаран грип и усложнение, дало отражение върху ухото. Наложила се спешна операция за пришиване на тъпанчето. Медиците успокояват, че при такова състояние възстановяването е пълно, но е по-опасно, ако отитът не се лекува навреме, защото хронифицира изключително лесно.

При такъв неприятен развой, независимо дали у деца или у възрастни, може да се стигне дори до перманентна глухота. След първата грипна вълна у нас, която започва да отслабва, много от болниците са приели и пациенти с тежки бронхити и пневмонии, но като цяло заразата минавала леко, стига човек да си остане вкъщи и да прилага антивирусни медикаменти навреме.

Медиците напомнят, че температура до 38,5 градуса може да се остави да спадне сама и без лекарства като парацетамол, защото това е естественият начин организмът да се бори с инфекцията. Този метод не се препоръчва само за сърдечноболни, защото с всеки градус повишение на телесната температура пулсът се вдига с до 10 удара в минута.