Язовирите "Кричим" и "Въча" са пред преливане, изпускат ги контролирано

Животът

03-02-2015, 11:43

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

В Девин продължават да издирват телата на падналите с джип съпрузи

Тази сутрин е започнало контролирано изпускане на вода от язовир „Кричим”. Няма опасност водата да залее съседното село Кадиево, това увери областният управител на Пловдив Розалин Петков, който на място провери каква е ситуацията. 

Изпусканите количества вода са в порядъка между 70 и 100 кубика. „Проблем може да възникне, ако се изпусне над 300 кубика вода, но това няма да се случи. Няма опасност от наводнение”, категоричен е Розалин Петков. 

Хората в района говорят, че досега обемът на язовирите е задържан умишлено, защото всяка капка е стотинка в касата на тези, които го държат, в повечето случаи на Националната електрическа компания.

Друга причина да се задържа водата в язовирите „Въча” и „Кричим” жп ремонта на линията София-Свиленград край Кадиево, където в реката е разположена техника на БДЖ, а повече от половината е засипана с чакъл. Там се бързало да се усвоят евросредствата и затова имало молба от високо, да не се изпуска много вода, за да приключат ремонтите в срок.
Това обаче сега е невъзможно, а най-застрашени остават хората, които живеят близо до реката и язовирите. Изпускането на язовирите в района на Пловдив продължава.

В Девин пък продължава издирването на мъжа и жената, които паднаха с колата си в придошлата река. 

Ситуацията в града се нормализира, но има нанесени много щети на пътната инфраструктура. След пороите от последните дни пътят към града е подкопан и има опасност да пропадне. 

Днес се очаква в града да пристигне комисия от експерти, които да оценят разрушенията