Язовир "Кърджали" е цъкаща бомба със закъснител (СНИМКИ)

Животът

03-02-2015, 13:50

Снимка:

Мехмед Реджеб/Нов живот

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Ако стената се скъса, градът ще бъде пометен

Бетонът в стената на язовир Кърджали е асолютно корозирал. Само на 10 м. под повърхността от вътрешната стена на водоема преди дни водолази установиха, че има направо втечняване на бетона. Това разказа пред ПловдивУтре човек, който има отношение към поддръжката на водното съоръжение. Това, което в момента все още държи стената, е железобетонна конструкция и външната обшивка, които са строени в далечната 1957-1963.

Никъде по света това не може да бъде наречено безопасно съоръжение. Това е цъкаща бомба със закъснител, разказа още експерта.

След като започнаха пороите преди ден, водата започна да прелива през преливника и беше започнато изпускането на язовир „Кърджали”. Гледката отдалеч е внушителна.

Язовир Кърджали е уникален и с това, че е сред малкото изкуствени водоеми, които са построени над самия град. Това е абсолютно безумие и поставя на риск Кърджали и околните селища, коментира хидроинженерът. Стената на язовира е висока 103,5 метра и е най-високата сред язовирите в Каскада „Арда“.

Проблемът с язовира е, че адекватна поддръжка липсва. Ако има лошо стечение на обстоятелствата и комбинация от фактори като увеличено количество вода, просмукването на вода под страничните опори и скални скатове, съчетано с цялостното  отслабване на конструкцията в бетонната стена, при най-малкият трус водата ще издуха цялата стена, която ще хвръкне като тапа на шампанско и ще помете целият град Кърджали. Язовирът се нуждае от основна реконструкция, призовават експертите. Язовир „Кърджали“ е един от трите големи язовира, заедно с язовир „Студен кладенец“ и „Ивайловград“, които акумулират водите на река Арда и нейните притоци.