Фестивалът за екстремни спортове се мести в София

Приморско вече е тесен за най-големия фестивал на Балканите X-Point

Организаторите на най-големия фестивал за екстремни спортове на Балканите X-Point са внесли предложение до Столична община, в което търсят съдействие и подкрепа за провеждане на тазгодишния фестивал в София. Това стана ясно на на днешното заседание на Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма в Столичния общински съвет, предаде репортер на Sofiautre.

Последните години събитието се провежда в Приморско. Поради мащабите на фестивала и нарастващата всяка година публика Приморско се оказва тесен за провеждането му. В събитието, което се провежда в продължение на три дни, взимат участие около 3500 души, а публиката достига 15 – 20 хиляди. Идеята на организаторите е да има достатъчно място за необходимите съоръжения, за публиката и място, където зрителите могат да паркират спокойно колите си.

Предложението предизвика разногласия между членовете на комисията. Опасенията на някои бяха дали е удачно общината да застане зад подобно събитие и колко екстремни са номерата на участниците, няма ли риск за здравето им.

Друг дебат предизвика и намирането на подходящо място. В рамките на София няма толкова голям терен за провеждане на такова събитие, без да бъдат затворени части на града, организаторите пък, претендират за място в централната част.

Стана ясно, че според Закона за спорта общината няма право да си партнира с търговски дружества, каквито са организаторите на фестивала. Въпреки това, мнението на кмета на София Йорданка Фандъкова относно мероприятието е позитивно.

Предстоят още дебати свързани с провеждането на  фестивала за екстремни спортове. Организаторите ще бъдат поканени на следващото заседание на комисията, за да се реши, дали събитието ще е в София и има ли възможност да получи подкрепата на общината под някаква форма.