Рашидов нареди на НГДЕК до месец да е в новата сграда

Мисия София

03-02-2015, 21:56

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

sofiautre.bg

Всичко от Автора

Бившето 13-то основно училище до Женския пазар остава филиал на Класическата гимназия

Министърът на културата Вежди Рашидов издаде заповед Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) да се върне в реновираната сграда на училището на ул. "Баба" № 16 в квартал "Модерно предградие". Това трябва да стане до 1 март, научи sofiautre.bg

Обновената с европейско финансиране сграда на НГДЕК вече очаква своите възпитаници след успешното приключване на ремонта, благодарение на който тя вече отговаря на абсолютно всички европейски изисквания и стандарти, съобщават от министерството.

Докато в сградата на Класическата гимназия в “Модерно предградие" се извършваха строително-ремонтните дейности, учениците от НГДЕК бяха временно настанени в бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар в София. След края на ремонта вече няма никакви пречки нормалният учебен процес да бъде възобновен в най-скоро време в изцяло обновената и реновирана с европейски средства сграда на НГДЕК на ул. "Баба" № 16, която днес предлага и далеч по-добри условия както за учениците от Класическата гимназия, така и за работа на преподавателския състав на елитното училище.

Обновяването на сградата на НГДЕК "Константин Кирил Философ" в кв. "Модерно предградие” бе извършено 2, 116 млн. лева по Оперативна програма „Регионално развитие“. То включваше нова топлоизолация, подмяна и ремонт на отоплителната и вентилационната инсталация, подмяна на дограмата, въвеждане на енергоспестяващо осветление, подмяна и ремонт на водопроводната и канализационната инсталация, вътрешни преустройства, подмяна на оборудването и обзавеждането, оформяне на дворните площи, създаване и на достъпна среда за лица в неравностойно положение, както и осигуряване на мерки за противопожарна безопасност.

Всъщност ремонтът беше готов още през ноември 2013 г., но родители, ученици и бивши ъзпитаници на училището бойкотира опита на тогавашния министър на културата Петър Стоянович да върне НГДЕК в ремонтираната сграда, спазвайки изискванията на финансирания от ЕК проект. Сагата продължи месеци наред с битка между двата лагера в гимназията, вторият от които не беше съгласен часовете да се провеждат в порутената сграда на Женския пазар, изоставена от общината преди години поради липса на достатъчно ученици. 

Проблемът е, че ако директорката Мариела Папазова не спази заповедта, Министерството на културата ще трябва да връща парите в еврофондовете. Според на договора за европейското финансиране на ремонта до началото на април 2015 г. в сградата в "Модерно предградие" трябва да започнат учебни занятия. При това само и единствено на класовете от Класическата гимназия. 

Със съдействието на Столична община сградата на бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар ще остане като филиал на Класическата гимназия. В него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК, а целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски” и от БАН, съобщават днес от министерството. Според екипа на Рашидов филиалът дава възможност също така в перспектива да се пристъпи и към въвеждане на по-ранен прием на ученици в престижното учебно заведение, с оглед на засиления интерес към класическото хуманитарно образование.