Българово чества 137 години от Освобождението си

Бургас Лайф

04-02-2015, 08:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 60 англичани празнуват гражанство в Българово

137-та годишнина от Освобождението си от турско робство чества Българово днес.

И тази година отбелязването ще започне от 10:00 часа в църквата „Св. Атанасий Там отец Захарий Дечев ще отслужи заупокойна молитва, след която децата от ОУ „Васил Левски“ и детска градина „Светулка“ ще рецитират стихове и ще представят наученото в часовете по вероучение.

От 10:30 часа при Костницата в църковния двор ще бъдат положени венци и цветя в памет на убитите преди 137 години православни християни – българи и гърци.
Малко преди Освобождението, когато черкезите се изнасят от вътрешността на страната, започват да палят и да разрушават селищата, през които минават. Преминават и през Българово. Уплашени от издевателствата над християнското население, около 400 жители на Уруменикьой, българи и гърци, се укриват в църквата „Св. Атанасий”. Две денонощия прекарват в храма, а на третия ден гърците плащат голям откуп, за да бъдат освободени всички. Когато отварят вратите и християните излизат, разярените черкези започват масово клане и избиват всички. Между труповете оцелява само едно момче, което по-късно разказва за разигралата се трагедия. Мъже, жени, деца, млади и стари намират смъртта си в двора на храма.
Преданието за тази трагедия се предава от уста на уста сред жителите на гр. Българово. За това клане се говори като за „второто баташко клане в България”. На 4 февруари генерал Лермонтов освобождава Българово, а на 6 февруари - Бургас. Свещеник от църквата в гр. Несебър описва в църковната хроника, която се съхранява в музея в Несебър, че един месец след зверското клане, генералът и войските му намират в двора на храма в Българово около 280 трупа, все още непогребани. Руснаците ги затрупват на място с пръст.