Няма регистриран случай на птичи грип в старозагорско

Взеха мерки за нераспространение на инфлуенца по птиците в областта

Забраняват пускането на домашни птици извън дворовете, лова на пернати и риболова в открити басейни, като езера и язовири, забраняват се изложби и пазари на диви животни и др. Това са част от мерките, които прие Областната епизоотична комисия в Стара Загора на спешно заседание днес.
Със своя заповед областният управител инж. Ранов определи мерките, които трябва да вземат кметовете и кметските наместници по места, за да се предотврати птичият грип в областта. Със заповед на инж. Ранов ще бъдат сформирани и общински комисии по места, които ще следят за спазването на мерките, предприети от Областната комисия.
Засега в Старозагорска област няма регистриран случай на птичи грип, стана ясно още днес.
Свикването на заседанието се наложи заради доказаните два случая на птичи грип в Бургаска област и факта, че съседната й Старозагорска област е миграционно свързана с нея. Язовир „Овчарица” с топлите си води е едно от местата, които привличат водоплаващите птици.
На заседанието на комисията присъстваха директорът на Областната дирекция по храните д-р Дамян Миков, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, представители на ОД МВР, на РИОСВ, на общините от областта, на РИОСВ, на „Зелени Балкани” и на други институции.