Набутваме се с телевизор на изплащане

В първата шестица са и пералните, хладилниците и таблетите

Голям „смарт” телевизор с много екстри и цена около 1000 лева е най-купуваната стока на изплащане през миналата година. Световното първенство по футбол е тласнало търсенето нагоре, в същото време расте интересът и към лаптопи и смартфони. Оказва се, че българинът развързва кесията за телевизорите и дава два пъти повече пари в сравнение с 2013 г., за да цъка дистанционното на по-голяма и качествена машина, пише "Монитор".
Класацията „Топ 10 на изплащане” е направена на базата на молбите за финансиране на покупка на близо 455 хил. стоки. В първата шестица попадат също така пералните, хладилниците и таблетите. Данните от класацията показват, че 4 от най търсените през 2014 г. стоки са „умни” свързани с интернет устройства. Голямото търсене на смарт устройства показва, че за българите е задължително да бъдат онлайн навсякъде и по всяко време, като правят понякога компромис с някои екстри, с които разполагат джаджите. През миналата година смартфоните са изместили лаптопите от 2-то място в класацията, след като бяха под №4 през 2013 г. Най-търсеният смартфон е бил близо 2 пъти по-евтин в сравнение с победителя от 2013 г. и работи с 2 SIM карти. Това се дължи на факта, че много българи използват услугите на повече от един мобилен оператор, за да се възползват от изгодните предложения при повече търговци.
Анализът сочи, че през последните 12 месеца молбите за онлайн покупки на изплащане са се увеличили с 300% на годишна база. Сред стоките, чието търсене отбеляза по-значителен ръст, са телевизорите, където има 10% увеличение на годишна база, пералните са с една трета повече, а при диваните има 80% ръст. „През 2014 г. има повишено търсене на потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане. Това може да се обясни с постепенно растящата увереност на хората по отношение на техните доходи”, каза Ралица Захариева, директор „Маркетинг и комуникации” на дружеството.
Освен това все повече търговци предлагат възможност за онлайн покупка на изплащане.