Лицето ни се набръчква като... стафида

Животът

04-02-2015, 18:40

Снимка:

архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Учени откриха универсалния алгоритъм на набръчкване на сферичните тела. Оказва се, той е един и същ за човешкото лице, за пръстовите отпечатъци и за... стафидата. По този начин, учените могат с точност да предскажат какви бръчки и къде ще се появята на нашето лице, с напредването на годините.

Универсалният алгоритъмът има един важен параметър – извивката. Тя задавала формата на онези фини линии по лицето, които не ни харесва да виждаме в огледалото. Ако повърхността е по-заоблена, бръчките по нея заприличвали на кристална решетка.

Има значение и дебелината на повърхността. В случая, дебелината на кожата на лицето. Ако кожата ни е тънка, бръчките придобивали формата на пръстови отпечатъци. В случай, че кожата ни е с по-плътен повърхностен слой, тогава се получавали шестоъгълни набръчквания. 

Освен това, усмивката е основен фактор за появата на фините линии на времето по кожата на лицето. Но, тя е необходима за стабилната психика на човек. Предизвиканите от нея движения на лицевата мускулатура, способствали за образуването на хормоните на щастието.

И никак не си струва да се въздържаме от усмивки, за да забавим появата на бръчките, коментират психолози. Хода на времето ускорява тези процеси, а и живеем в 21 век, и има толкова много други начини за това.