Бизнесът очаква бавен ръст от 1% през 2015 г.

Поевтиняването на горивата ще има положителен ефект, който обаче дефлацията ще възпира

В никакъв случай през 2015 година не можем да очакваме някакъв трус или катаклизми, но и движението нагоре ще бъде много бавно, в рамките на един процент ръст. Това предвиждаме на базата на нашите наблюдения на бизнес-средата. Такава прогноза направи пред Bulgariautre Камен Колев, зам.-председател на Българската Стопанска камара.

Опасността, която виждаме в бизнес обстановката, това е очертаващата се дефлация, която възпира потреблението, а също така и инвестициите, което ще има по-дългосрочно отражение. От друга страна намаляването на цената на горивата ще има благоприятен ефект върху бюджетите на домакинствата и някои от фирмите. Те ще редуцират своите разходи, но дефлацията е тази, която  ще възпира този положителен ефект, коментира Колев.

Проблемите в енергетиката все още са отворени и те тревожат голяма част от бизнеса, особено базовите индустрии, тези, които изнасят продукция, които формират брутния вътрешен продукт и ангажират най-много работна ръка. Проблемът там е, че цената на енергията, която те ползват е една от най-високите в Европа. В повечето европейски страни този проблем е разрешен. Там рискът за големите консуматори на енергия от загуба на конкурентноспособност и изснасяне на производствата, заради оскъпяване на тока, е ограничен. Предложението ни е при нас да се направи същото. Цената на електроенергията в тяхната себестойност е от порядъка на 20-30%, заяви зам.-председателят на БСК.

Има и други проблеми в енергетиката – кросубсидирането, прехвърлянето а тежести от домакинства към индустриалните потребители на регулирания пазар, дефицитът в систевата на НЕК. Тези проблеми създават една несигурност за бизнеса, особено, особено за тези, които консумират значителна част електоренергия в себестойността.

2015 годин я виждаме с един умерен, скромен ръст, без сериозни катаклизми, но проблем си остават инвестициите. Те са на много ниско нио, включително преките чуждестранни инвестиции. Две трети от тях всъщност са в графата „други”, тоест заеми от майките към дъщерните дружества или филиалите. Това не са инвестиции на зелено, те не създават нови работни места. Това са заемни средства, които в един момент се връщат обратно. Не са качествени инвестиции, допълни Колев.