Баневи фалираха 100 предприятия в страната

Заводът в Троян - умишлено воден към дъното заради „Русалка"

Открай време Евгения и Николай Баневи се опитват да заглушат десетките истории на оставените в мизерия от тях работници в цялата страна чрез насаждането на перфектен медиен образ за сполучливо семейство. Двамата богаташи публично демонстрират финансово благополучие и показно пръскат пари. Тях финансовата криза ги принуди „да слязат от самолета и да се качат на „Майбах"-а", точен цитат, пише vsekiden.com.

„Всеки ден" се порови само в част от историите за тъмните бизнес сделки на олигарха и съпругата му, но темата ще бъде продължена заради огромния интерес на читателите.

Стотици, ако не и хиляди, са мизерстващите в двата града, завладени от години от Баневи - Троян и Девня. Един от най-шокиращите примери за безграничното им нахалство е свързан с далечна роднина на създателя на българската социология проф. Иван Хаджийски.

Още преди години, когато стана ясно, че заводът за електромотори „Елма" в Троян, собственост на Банев след приватизация чрез митичното сдружение АКБ „Форес", е пред фалит, една от братовчедките на прочутия изследовател тъне в мизерия заради неизплатени заплати от предприятието. Една от последните роднини на големия учен е сред мизерстващите в малкия град, останала и без работа, и без обезщетение след съкращението. През 2011 г. заводът за електромотори окончателно фалира, като остава само един малък цех, в който все още има около стотина работници. В Троян покрай разсипването на предприятието след като Банев го приватизира в края на 90-те години, твърдят, че той е единственият собственик на такъв завод в целия свят, който е успял да го докара до закриване.

„Повече от 10 години продаваше продукцията под себестойността й, а от електромотори винаги е имало и ще има нужда", разказа бивш управител на един от цеховете пред „Всеки ден", пожелал да остане анонимен. Той разкри и че схемата на Баневи е била много проста - да крият печалбите от поръчките, за да могат

да издържат скандалния си морски комплекс „Русалка"

заради който продължават да се водят купища дела. В същото време в „Елма" в Троян повече от десетилетие не е бил инвестиран и един лев, а заплатите на работниците са се плащали отчасти и със закъснения от 6 месеца.

„Имаше случай, при който взеха само 100 лева преди Коледа, а не бяха получавали възнагражденията си от август. Банев се държеше с нас не просто като роби, а като измет", твърди бившият служител на олигарха. Според него за фалита на завода се е знаело още през 2009 г. - 2 години преди да започне събарянето на по-голямата част от фабриката. Точно тогава започват най-големите проблеми за работниците, като се стига дори до протестна нота, изпратена до премиера Бойко Борисов и финансовия министър по онова време - Симеон Дянков. След множество проверки и разпоредби, в крайна сметка клетниците получават част от парите си.

Едва година и половина по-късно „Елма" фалира и оставя хиляди семейства без препитание. Малцина обаче завеждат дела заради дължимите им заплати и обезщетения. В същото време Евгения Банева решава да продаде парцел под съборените мощности на една от големите вериги хипермаркети. „Искаше баснословната сума от 3 милиона лева, която не би могла да получи дори за центъра на София и това

отказа чуждата фирма да купи „златния" й имот

разказва още бившият шеф на цеха. По абсолютно същата схема за пране на пари в името единствено за спорния комплекс „Русалка", Банев е успял да фалира още поне 100 различни предприятия в страната, като другият фрапантен пример е с „Полимери"-Девня, от който мистериозно изчезна важна документация. През август миналата година синдикът на завода Иван Балабанов разкри, че по негови изчисления семейство Баневи са откраднали имущество за над 30 милиона лева.

Докато в морския край семейството на олигарха и съпругата му продължават да се мяркат, то в Троян, където обрекоха на мизерия стотици, не са засичани поне от 2 години. Последно там най-скъпите младоженци на България били в местен хотел с близо 10 души охрана и не смеели да се появят в центъра на града на проф. Хаджийски по светло, защото се страхували от линч.