Как ще се избира подуправителят на БНБ?

Политика

05-02-2015, 12:02

Снимка:

sofiaphotoagency.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

За кандидата трябва да гласуват не по-малко от 61 депутати

Със 126 гласа "за", един "против" и трима въздържали се депутатите приеха процедурни правила за изслушване и избор на подуправител на Българската народна банка, ръководител на управление "Банков надзор", предаде репортер на Bulgariautre.

Правилата бяха приети, след като управителят на БНБ Иван Искров предложи Димитър Костов да бъде избран за подуправител на Централната банка, който да ръководи Банковия надзор.

Изслушването ще се проведе на открито заседание на Комисията по бюджет и финанси към парламента и ще се излъчва пряко в интернет. По време на изслушването кандидатът трябва да представи концепция за дейността на "Банков надзор", а народните представители ще имат възможност да му задават въпроси. След това комисията ще изготви доклад, който ще представи в пленарната зала, а народните представители ще обсъдят и гласуват кандидатурата на Димитър Костов.

Кандидатът ще бъде избран, ако за него са гласували 50 % плюс един от кворума в пленарната зала, но не по-малко от 61 депутати. Ако Димитър Костов не бъде избран за подуправител на БНБ, Народното събрание ще приеме решение за откриване на нова процедура по избор.