Гергов не иска държавния дял от панаира

Парите

05-02-2015, 13:28

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продават Пловдивският панаир до края на годината

Нямало откъде да извади милиони, не искал да тегли кредит

Мажоритарният собственик Георги Гергов няма да купува държавния дял в Панаира. „В този момент няма как да извадя милиони, които ги нямам и трябва да изтегля като кредит. Как да затъна в кредити, които няма от къде да се изкарат, за да се върнат“, заяви той в интервю за радио Пловдив по повод намеренията на министъра на икономиката Божидар Лукарски да продаде акциите на държавата. Делът й в панаира възлиза на 49.63%.
Според Гергов преструктурирането на Панаира е трябвало да стане като се листва на борсата и така в него влезе нов бизнес-съдружник. „Но държавата е собственик на своя дял и сама решава какво да го прави“, допълни бизнесменът. Според него е удачно държавата да запази минимален брой акции, както Община Пловдив е останала с 25 на сто в Пълдин Туринвест – дружеството, с което фактически купи Панаира. „Защото това е витрината на българската икономика и държавата не трябва да абдикира от нея“, допълни бизнесменът.
На въпрос защо не плаща дивидент на миноритарните собственици, Гергов отговори, че от четири години фирмата е на загуба и сам се чудил какво да прави с нея. Той вижда решение чрез разширяване на бизнеса не само като търговско изложение. „Панаирът приема по 8 000 фирми на година. Той може да прави всякакъв бизнес, не само предоставяне на търговски площи и посредничество“, каза в заключение бизнесменът и лидер на червените в областта.