Меркел и Оланд пристигат извънредно в Украйна

Свят

05-02-2015, 14:13

Снимка:

ЕР

Автор:

Bulgaria.utre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Провал на преговорите между Киев и сепаратистите в Минск

Джон Кери е предложил на украинските власти хуманитарна помощ в размер на 16,4 млн. долара за жителите на Източна Украйна

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще пристигнат в Киев тази вечер, съобщава Reuters. В украинската столица се намира държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Целта на извънредната визитата е постигане на приемливо за всички мирно споразумение, заяви Франсоа Оланд и добави, че Франция не подкрепя присъединяване на Украйна към НАТО.

"Заедно с Ангела Меркел решихме да предприемем нова инициатива. За да приключим конфликта, ще направим ново предложение, което се основава на териториалната цялост на Украйна", каза той на пресконференция.

По-рано официален източник съобщи, че Кери е предложил на украинските власти хуманитарна помощ в размер на 16,4 млн. долара за жителите на Източна Украйна.
В хода на визитата си първият американски дипломат се срещна с Петро Порошенко, Арсений Яценюк и украински парламентаристи.

Според Оланд съвместната инициатива на Франция и Германия има за цел изработването на текст, "приемлив за всички", след като "дипломацията не може да продължи вечно".

Като знак за важността на инициативата и спешността на ситуацията, това ще бъде първото посещение на Меркел в Москва откакто конфликтът в Украйна избухна преди около година.

"Като се има предвид ескалацията на насилието през последните дни, канцлерът и президентът Оланд засилват усилията си за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна", подчерта говорителят на германското правителство Щефан Зайберт.

Ситуацията в Източна Украйна ескалира през януари, когато в района на Донецк започнаха интензивни стрелби и обстрели със снаряди.

В събота мирните преговори в Минск приключиха без резултат, като двете страни се обвиниха взаимно в провала на преговорите.