Етнографският музей се нуждае от спешна реставрация

Мисия Пловдив

05-02-2015, 15:35

Снимка:

ethnograph.info

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Сградата е сред приоритетните обекти за реновиране в Стария град

Етнографският музей в Пловдив е сред обектите, които се нуждаят от неотложна реставрация. Това заяви Амелия Гешева, директор на ОИ "Старинен Пловдив". Сградата попада в списъка с приоритетни обекти, за които ще бъде отпуснато финансиране от общинския бюджет. През 2015-та година ще бъде възложено проектиране на къща "Недкович", тъй като тя вече не е държавна собственост. Другият обект, по който ще продължи да се работи, е къща "Клианти", каза още Гешева.

Сред приоритетните обекти се нарежда и Античния театър в града. За неговото възстановяване администрацията кандидатства за финасиране по проект "Красива България". Според Гешева, това е обектът с най-много туристически посещения през изминалата година и представлява една от емблемите на Пловдив.

През настоящата година се предвиждат и различни текущи ремонти на обекти в Стария град. Планира се довършване на реставрацията по Балабановата къща, в програмата за ремонти влиза и къща "Хиндлиян", тъй като не са отделени средства за цялостната й реставрация. В програмата за ремонти на Старинен Пловдив влизат и други обекти като къща "Стамболян", Чохаджиева къща" и др. Предстои ремонт на осветлението в Стария град, очаква се общината да осигури средства и за поддръжката на настилката на улиците в резервата.