Няма опасност от зърнена криза след наводненията в Добричко

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева е на посещение в Добрич

"Безспорен факт е, че след наводненията част от поразените от това площи няма да дадат реколта", заяви Десислава Танева в Добрич. Министърът на земеделието и храните посети днес XXI-то специализирано международно изложение "Борса за семена и посадъчен материал" по покана на кмета на града Детелина Николова.

"България е нетен износител на зърнени суровини, произвежда значително повече, отколкото е потреблението. Затова по никакъв начин при подобни природни бедствия както тези дни не може да се говори за зърнена криза", заяви министър Танева и поясни, че, както и в периода на предходните наводнения в страната, министерството на земеделието и храните прилага нотифицирана държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи.

"Държавната помощ се прилага и е нотифицирана по начин, който стимулира земеделските производители да правят застраховки. Да, нямаме културата за това. Проблемът може да се търси и в двете страни. И застрахователите трябва да направят така, че да предизвикат доверието у тях, за да има застраховки. Тези от земеделските производители, които са застраховали посевите, ще получат по-високо обезщетение, заедно с това от застрахователя, а останалите – по-ниско. Тя допълни, че вероятно на следващия Управителен съвет на Държавен фонд "Земеделие" ще бъде взето решение за такова обезщетение.

От наводненията от миналата година в момента се обработват протоколи. Създадена е организация е там, където има напълно пропаднали площи вследствие на дъждовете и наводненията да бъдат обследвани, след това ще се приемат заявления за обезщетения и такива ще бъдат отпуснати, където е преценено.

"Важно е да се научаваме доброволно да застраховаме площите си от природни бедствия. Тогава обезщетенията за направените разходи биха били по-справедливи, отколкото да се чака само на тази държавна помощ", заяви министър Танева.