Бюджетната комисия в парламента прие промени в Наказателния кодекс

Валутни нарушения във вътрешна европейска граница няма да се считат за престъпления в НК

Валутни нарушения във вътрешна европейска граница няма да се считат за престъпления в Наказателния кодекс, а ще се наказват само с административна санкция. Това решиха членовете на Комисията по бюджет и финанси с приемане на първо четене на промени в Наказателния кодекс, внесени от Министерски съвет, предаде репортер на Bulgariautre. Пренасянето на парични средства през границата на страната в размер на 10 000 евро или повече подлежи на деклариране пред митническите органи. Конфискация ще се прави, само когато пренасянето на пари е през граница към трети страни.

Промяната е във връзка със стартирала наказателна процедура на ЕК съобразно Договора за функциониране на ЕС – за валутно престъпление, като то следва да бъде преследвано, единствено когато е осъществено извън границите на ЕС, а не в рамките на съюза.

Промените бяха представени от заместник-министъра на правосъдието Петко Петков. Част от другите изменения в Наказателния кодекс са свързани с въвеждане на разпоредбите на директива от 2011 г. относно борбата за сексуално насилие над деца и детска порнография, с изпълнение на препоръка за оценка на мерки срещу изпирането на пари и финансиране на тероризма, както и привеждане на Наказателния кодекс в съответствие с Наказателна конвенция на Съвета.