Условна присъда за подкуп

Крими

05-02-2015, 16:47

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Създават Център за жертвите на насилие в Бургас

Илия Андонов предложил пари на полицай

Окръжен съд – Бургас наложи наказание 6 месеца лишаване от свобода на Илия Андонов, чието изпълнение отложи с 3 години изпитателен срок.

Той е признат за виновен в това, че в Айтос дал подкуп - две банкноти от по 20.00 лева, на полицейски органи — младши автоконтрольор II степен в група „Охранителна полиция” при РУП - Айтос към ОД на МВР — Бургас и  командир на отделение в група „Охранителна полиция” при РУП - Айтос към ОД на МВР — Бургас. Така те не трябвало му съставят акт за извършени от него нарушения на ЗДвП.

Лекият автомобил, който е управлявал Андонов е бил спрян за проверка от двамата полицейски служители осъществявали пътен контрол на кръстовището. Те констатирали, че водачът не носи в себе си свидетелство за управление на МПС, както и свидетелство за регистрация на автомобила. Андонов поставил парите между страниците на международна карта за автомобилна застраховка, оставил картата с виждащите се банкноти върху капака на полицейския автомобил до акта за установяване на административно нарушение и казал на двамата полицаи да вземат парите, да се почерпят и да не му съставят акт.
Окръжен съд – Бургас допусна делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият призна изцяло фактите от обстоятелствената час на обвинителния акт и даде съгласие, събраните в досъдебното производство доказателства да бъдат ползвани при постановяване на присъдата. По този ред е постановено първоначално определеното условно наказание от 9 месеца лишаване от свобода да бъдат намалени с 1/3. Съдът му наложи и глоба в размер на 300 лева, които той трябва да заплати в полза на държавата.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Бургас.