Еврокомисар: Турски поток няма да тръгне

Политика

05-02-2015, 20:51

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Пренебрегнатите от "Южен поток" на среща на високо ниво в понеделник в София

Не виждам как газовият проект “Турски поток” ще проработи, заяви зам.-председателят на Еврокомисията по енергийния съюз Марош Шевчович, предаде БНР.

Еврокомисарят обясни, че очаква на предстоящата в понеделник в София среща на високо ниво на страните, участнички в спрения “Южен поток”, да започнат дискусии за промяната на енергийния пейзаж в Югоизточна Европа.

“По отношение на газовия хъб в България – знам, че това е приоритетен въпрос за премиера и правителството, но, разбира се – ще е много важно как ще изглежда това предложение, каква точно ще е идеята зад него”, коментира Шевчович. Той увери, че Еврокомисията подкрепя изграждането на такива газови центрове, ако те са прозрачни, работещи и има гаранции за търговията с втечнен газ. Всичко това трябва да бъде поставено на масата, след което ще е нужно споразумение със страните от региона, че това е пътят, който те избират, обясни Шевчович, цитиран от "24 часа". Тогава можело да се потърси еврофинансиране.

В същото време Гърция обяви, че иска да се превърне в енергиен кръстопът в Средиземноморието и в цяла Европа, предаде “Нюзру”. За целта Гърция започва нова енергийна политика и ще развива отношенията с Русия в тази сфера, обяви новият енергиен министър Панайотис Лафазанис.