Карлово тръгва към София да брани Куршум джамия

Днес Апелативният съд дава окончателен отговор за бившите вакъфски имоти

Внушителна група от карловци потегля днес за София, за да се включи в протест за защита на бившата Куршум джамия в града като публична общинска собственост. Те ще развеят националното знаме и флага на града пред Съдебната палата в 11.00 часа. Половин час по-късно Апелативния съд ще заседава по дело за правоприемството на някогашните вакъфски имоти от Мюсюлманското вероизподение в България. Решението на съда ще даде окончателен отговор по десетките дела, които се водят в България за собствеността на земи и някогашни молитвени храмове, за които спорят общините, държавни ведомства и Главно мюфтийско.
Три автобуса с над 150 човека и още 30-тина души с няколко леки коли от Карлово ще тръгнат за столицата. Начело на протестиращите ще бъдат кметът на общината д-р Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет инж. Стойо Карагенски. Пред Съдебната палата групата от града на Левски ще се обедини с тази на Кюстендил, предвождана от техния градоначалник Петър Паунов.
Повече от две години Карлово води борба за запазването на сградата на бившата Куршум джамия като публична общинска собственост. В две последователни дела, водени по искове на Главно мюфтийство, общината загуби имота, който е в сърцето на града. Куршум джамия не е действащ храм от Освобождението досега. Сградата и градинката около нея са публична общинска собственост.