Протестиращите срещу Орешарски са разработвани като „Червеи"

Политика

06-02-2015, 08:00

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още няма резултати от проверката

Подслушването на протестиращи срещу кабинета "Орешарски" се е осъществявало в рамките на разработката с многозначителното име "Червеи", пише Клуб Z.

На "слушалка" са били поставени поне 1000 души, най-активните в мероприятията срещу бившето правителство. Действало се е по изпитания "алгоритъм" - закачани са един след друг. Любопитното е, че е подслушването е траело почти година - 300 дни, въпреки че стандарните операции са по шест месеца. Все още не е ясно от кого е била разпоредена - от МВР или от ДАНС.

В мандата на служебното правителство бе назначена нарочена за това проверка. Резултатите от нея все още не са видели бял свят.

На 2 септември м.г. с встъпването си в длъжност като служебен министър на вътрешните работи, Йордан Бакалов обяви на първата си пресконференция, че не е имало данни протестиращите да са били подслушвани и следени от структурите на ведомството.

"Обобщената справка, която е направена в резултат на справките, получени от всички областни дирекции към МВР, сочи, че не са провеждани оперативно-издирвателни мероприятия, не са водени дела на оперативен отчет и не са прилагани СРС-та срещу граждани, участници в протеста", заяви тогава Бакалов.

"Първите два въпроса, които зададох като влязох в министерството бяха: на кого са загражденията пред парламента и подслушвани и следени ли са били протестиращи. На втория въпрос ми отговориха с "няма такива данни". Затова обявих и че няма такива данни", каза ексминистърът., каментира Бакалов.

В началото на септември от неформалната организация, двигател на мероприятията срещу кабинета "Орешарски" - "Протестна мрежа", изпратиха писмо до Бакалов с искане да се извърши проверка подслушвани ли са в действителност техни активисти. Мотивираха се с изказвания на бившия премиер Пламен Орешарски и на вътрешния му министър Цветлин Йовчев, които говорят за "оперативни данни", свързани с протестиращи и за протестиращите като за "заплаха за националната сигурност". От ПМ попитаха какво са имали предвид и на базата на каква информация.

"Тогава разпоредих проверка на Инспектората на МВР. Удължих срока й два пъти. Мандатът ми свърши и не съм се запознал с резултатите от нея", посочи Бакалов.

По думите му обаче от септември 2014-а до февруари 2015-а няма как въпросната проверка да не е приключила.