Санирането не пречи да се продават и отдават под наем апартаментите

Животът

06-02-2015, 09:44

Снимка:

Софиаутре/архив

Автор:

sofiautre.bg

Всичко от Автора

Делян Добрев: Безвъзмездната помощ за ремонтите стимулира икономиката

Пограматата за безвъзмездна помощ за саниране не ограничава по никакъв начин собствениците да извършват разпоредителни сделки с жилищата си. Това каза председателят на парламентарната комисия по енергетика и народен представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев пред домоуправители и жители на Перник по време на разяснителната кампания, свързана с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 

„Относно спекулациите на политическите ни опоненти, според които в следващите 5 години собствениците на апартаменти, които са се включили в сдружението, няма да имат право да продават жилищата си, подчертавам, че домът Ви е неприкосновена собственост и всеки има правото да се разпорежда с апартамента си“, каза Добрев. По думите му, срокът, в който съществува т.нар. Сдружение на собствениците е поне 5 години единствено, за да може при необходимост да бъде подадено оплакване в гаранционния период.
На въпрос, свързан с възможността за ограничаване на кражбите на топло-енергия в блока, Добрев заяви, че решението на проблема е вертикалните щрангове да бъдат сменени с хоризонтални. Според него, за да бъдат сменени щранговете, е необходимо едва 67% съгласие за подмяна от собствениците, които желаят да ограничат злоупотребите на съседите си.
Заместник-кметът на Перник Владислав Караилиев обясни, че ако има апартаменти в даден блок, чиито собственици са неоткриваеми от съседите си, може да бъде потърсена помощ от Общината. Той посочи, че служба "Кадастър" разполага с имотен регистър, който може да даде информация за това кой е и къде се намира собственикът. От срещата стана ясно още, че ако жилището е наследствено или семейно е необходимо съгласието на един наследник или член на семейството.

Делян Добрев бе категоричен, че държавата има интерес от безвъзмездното саниране на жилищни сгради. „Често чуваме хората да казват "Безплатен обяд няма". Това е така, но държавата всъщност има интерес от тази програма - тя стимулира икономиката. Икономиката расте, защото когато пестите разходи от енергия, тези спестявания са допълнителен разполагаем доход на семейството, които то или потребява, или спестява. И в двата случая това стимулира икономиката! От своя страна ръстът на икономиката гарантира заетост, по-високи доходи и по-високи социални разходи“, подчерта председателят на енергийната комисия в Народното събрание.