418 души са загинали при инциденти на море през миналата година

Възрастта на флота също е критичен фактор,

Броят на фаталните инциденти в корабоплаването ще се увеличава, предвижда анализ на IHS Maritime & Trade. Мрачната прогноза анализаторите правят във връзка с продължаващата експанция на индустрията, пише maritime.bg.

1,639 инцидента на море са били съобщени за миналата година, отчитат от IHS Maritime. Това е ръст от 10% в сравнение с 2013-а година.

Нови 1,484 плавателни съда ще влязат в експлоатация в световния флот през тази година, като общият брой на търговските кораби ще достигне 42,604, сочат изчисленията на IHS Maritime.

„Тази тенденция за увеличаване броя на корабите в експлоатация има 3% годишен ръст, това означава, че до 2020 година в световния търговски флот ще има над 50 хиляди кораба“, казват от IHS Maritime.

Първична концентрация на инциденти има в оживените морски търговски зони във водите на Европа и Азия, твърдят анализаторите.

Сблъскванията между кораби са се увеличили с 23% за миналата година, като най-много подобни инциденти са отчетени в Южнокитайско море.

„Продължаващият растеж на морската индустрия е изключително положителен факт. Трябва обаче той да върви ръка за ръка с полагане на максимални усилия за осигуряване безопасността на корабоплаването“, коментира анализаторът Гари Ли.

Възрастта на флота също е критичен фактор, дебело подчертават от IHS Maritime. Най-много инциденти през миналата година е имало с кораби построени преди 28 до 31 години.

Увеличен е и статистическият риск при пътническите кораби, тъй като все повече хора търсят круизните услуги.

418 души са загинали при инциденти на море през миналата година, което е със 108% повече от предходната година.