Отложиха делото за Куршум джамия за 3 април

Крими

06-02-2015, 15:35

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Карловци отново протестираха пред сградата на съда

Софийският апелативен съд отложи за 3 април делото за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства в България. Делото трябваше да реши казуса с Куршум джамия в Карлово и още десетки имоти и земи в цялата страна.

„Съдът отложи делото, за да може мюсюлманското вероизповедание да докаже с документи, че мюсюлманските общини, които са съществували след 1919 г., са регистрирани по установения ред. Решението на Софийски градски съд от 2013 г. постанови, че мюсюлманското вероизповедание е наследник на всички мюсюлмански общини в цялата страна за т. нар. вакъфски имоти. Сега Апелативният съд иска за всяка една община да се представят документи, че тези общини са били регистрирани навремето“, обясни пред Дарик председателят на Общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски.

Над 150 карловци, водени от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и председателя на ОбС, протестираха мирно пред Съдебната палата в София с искане Куршум джамия да остане публична общинска собственост. Те бяха подкрепени от десетки жители на община Кюстендил, където също Мюфтийството претендира за собствеността върху редица имоти и земи.