Свлачище погълна къща в Кърджалийско, евакуират още 20

Животът

06-02-2015, 15:46

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Настаниха временно собствениците в джамията

Свлачище разруши двуетажна къща, а с други 20 може да се случи същото в кърджалийското село Сипей, съобщава 24 часа. Собственикът на разрушения дом и семейството му са настанени временно в селската джамия. Предстои в близките дни обитателите на още 4 къщи, които вече са пропукани и пропадат да бъдат евакуирани.
"Настаниха ни в джамията, но и тя е тръгнала надолу по ската. Стените й вече са напукани. Отидоха 40 години от живота ми, всичко което сме успели да съберем с жена ми потъна", каза останалият без дом Исмаил Мехмед.
Свлачището е с фронт от близо 400 метра и се е активизирало тази седмица, а земята продължава да се движи.
"Тази сутрин се появиха нови цепнати, на места почвата пропада с повече от метър надолу. Изключително притеснени сме", заяви кметът на Сипей Сейхан Апти. Заради пропаданията вече втори ден селото е без вода, защото водопроводът е разрушен от движещите се земни маси.
"Скоро може да останем и без ток, защото електрическите стълбове също се движат и е възможно жиците да бъдат прекъснати", опасява се кметът. Геолози направили оглед на района и обяснили, че причина за свлачището са обилните валежи през последните седмици.

"Селото е разположено върху бентонитови скали, които поемат водата и се раздуват като гъба. Увеличават обема си до 4 пъти и стават хлъзгави като сапун", твърди Сейхан Апти. Според него кметът на Кърджали Хасан Азис е поел ангажимент да осигури временни общински жилища на семействата със засегнатите имоти.

"Хората обаче не искат да напуснат къщите си и настояват да им бъдат изпратени фургони, за да живеят в тях близо до домовете си", твърди кметът. Според него местните жители се страхуват от кражби на имуществото им, ако напуснат домовете си.