Оранжев код за обилни валежи в Смолян и утре

Животът

06-02-2015, 17:06

Снимка:

bnr.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Жълт код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е обявен за всички области в страната

Жълт код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е обявен за всички области в страната.  За Смолян кодът е по-висок - "оранжев".

Валежите в смолянско започнаха. За сега няма данни за усложена обстановка.  Ако се сбъднат прогнозите за 40 л. на кв.м. речните корита и язовирите имат достатъчно капацитет да ги поемат.

 

На заседание на Областния кризисен щаб беше анализирано взаимодействието на институциите след бедствието в неделя и набелязани превантивни мерки за обявения "оранжев" код. 

 

В най-спешен порядък се разпоредихме за осигуряването на чували, които да бъдат равномерно разпределени по общините и при нужда да се използват за изграждане на диги. Да се определят точно местата за евакуация, ако се наложи, общините ще ги определят, съобщи областния управител Недялко Славов.

 

Шофьорите в планинския регион трябва да бъдат внимателни, тъй като има мъгла. И през днешния ден продължава работата по разчистването на свалчищата и укрепването на опасните участъци след бедствието в неделя.

 

Издирването на семейството от Девин, продължава с външен оглед по бреговете на язовир „Цанков камък“ . Заради лошите метеорологични условия, водата е мътна и не позволява гмуркане на водолазни и спасителни екипи.

 

Времето ще остане предимно облачно. В Западна България ще има валежи, които след обяд ще обхванат и Централна България, а в Рило-Родопската област ще се усилят. Максималните температури ще са от около 2 градуса до 12 градуса в крайните южни райони. За Пловдив и Пазарджик 9, Смолян 7.

 

Не са подходящи условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба. Времето е много динамично, навлиза циклон. Навсякъде по билото на Стара планина температурите са положителни. Има мъгла. Вятърът е умерен. На места вали дъжд – на Пампорово и на Безбог. В Чепеларе вали тежък мокър сняг и има мъгла. Времето е неподходящо за туризъм. От ПСС препоръчват на туристите да са особено внимателни при карането на ски, защото се преминава през мъгливи участъци. През изминалото денонощие не са регистрирани инциденти.

 

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.