Ден за изпити! Над 300 ученици се явяват пробно в МГ-то

Мисия Пловдив

07-02-2015, 08:55

Снимка:

ОМГ

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Ще решават тестове по български език и математика

350 ученици от Пловдив ще се явят на първите пробни изпити за следващата учебна 2015/2016 г. На 7 и 8 февруари четвъртокласници, седмокласници и дванадесетокласници ще решават тестове по български език и литература и математика в класните стаи на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”. Целта е всеки, който иска и е заявил участие, да прецени нивото на знания по двата предмета, по които ще държи матура в края на учебната година. Резултатите не влияят на крайната годишна оценка, но дават реална представа какви пропуски имат децата. Така те си сверяват часовника сами и имат време да наваксат ненаученото.

По традиция математиката е препъникамъкът за учениците, коментира за „Марица” директорът на Математическата Ивайло Старибратов. Затова и за изпита със задачи за триъгълници, уравнения, ъгли, неравенства и числени изрази са се записали повече от 200 кандидати.

Наблюденията на учителите, които проверяват тези писмени изпитвания, показват, че на пробни изпити идват учениците, които са доста по-напред с изучавания материал. Интерес проявяват тези, които вече са избрали къде ще кандидатстват и имат ясно определена цел.

Задачите, които ще им бъдат поставени, покриват изискванията на  образователното министерство за национално външно оценяване и държавни зрелостни изпити. Материалите за изпитите са подготвени от преподавателите от ОМГ. Оценките се формират на база на събраните точки от тестовете. От 0 до 6 точки дават двойка, 19 и 20 - се равняват на шестица. Златната среда е 11 точки за 4-ка. 15 точки пък носят петица