Депутати разясняват програмата за саниране на жилища

Предстоят серия срещи за представяне на условията и реда за кандидатстване по програмата

Народните представители от ГЕРБ за старозагорски избирателен район Пламен Йорданов и Кирил Добрев разясниха пред жителите на квартал „Железник" подробности по програмата и разсеяха страховете на хората породени от неверни твърдения на представители на опозиционни партии, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ Стара Загора.
"Сдруженията на собствениците имат нулеви правомощия да се разпореждат с частна собственост. Те се създават целево, само за нуждите на тази програма и не са заплаха за имотите и имуществото на хората“, увери Пламен Йорданов.
По време на срещата голям интерес предизвикаха въпросите за остъклените балкони, поставените преди време външни изолация, премахнати стени в апартаментите и попълване на документите, с които се кандидатства.
Остъклените тераси, ако отговарят на изискванията за енергийна ефективност, няма да бъдат премахвани, а при желания на собствениците ще бъде подменена дограмата им, поясни Кирил Добрев. Той допълни, че пълното обследване на сградите ще даде ясен отговор за необходимите конструктивни и строителни мерки, които ще бъдат приложени индивидуално за всяка една сграда.
Собствениците на жилища, които вече са поставили външна изолация на апартаментите си няма да я махат, но цялата фасада ще бъде унифицирана като цвят, за да бъде сградата красива и уютна, подчерта Пламен Йорданов.
Няма да се възстановяват разходи за енергийна ефективност, направени от собственици на жилища преди време, обясниха още депутатите. „Много добре за тях е, че вече са предприели такива стъпки, но сега ползите биха били много по-големи – обновяване на стълбищни клетки, покриви, хубави фасади, по-висока пазарна стойност на имота“. Народните представители подчертаха, че всички разходи за изпълнението на дейностите по програмата са за сметка на държавата, а участието на собствениците в нея е напълно безплатно.
377 са панелните блокове в Стара Загора. Стотици са и сградите строени по други индустриални способи, отговарящи на изискванията на националната програма.
През следващата седмица народните представители ще направят серия посещения и в други общини от областта с цел подпомагане на общините и собствениците на жилища при реализацията на програмата. На 9 февруари Пламен Йорданов ще бъде в Павел баня, а Кирил Добрев ще се срещне с жителите на Стара Загора, които живеят на територията на Административни бюра „Изток“, „Център“ и „Кольо Ганчев“ (блоковете в АПК). Разяснителната среща е в спортна зала „Иван Вазов“ от 17.30 ч.