Мокрият сняг повали дървета и прекъсна кабели в София

Авария в електропроводи е оставила населени места без ток, съобщават от ЧЕЗ

Аварийни екипи на компанията работят за възстановяване на електрозахранването в кв. "Горубляне" в столицата, част от Панчарево, Бистрица, Железница, вилна зона Ярема и с. Плана. Електропроводите, които захранват населените места, тръгват от подстанция Черни връх в София, а краят им е в планина Витоша.

Мокрият сняг, образуваният лед, падналите клони и дървета в планинската част на съоръженията са скъсали проводници на компанията и са довели да авариите.

От ЧЕЗ уточняват, че в момента електрозахранването на кв. "Горубляне" е възстановено. За да се извършват проби за локализиране на повредени участъци обаче се налагат кратковременни прекъсвания.

От компанията уверяват, че във връзка с честите прекъсвания на тока в квартала се ангажират да търсят начин за преконфигуриране на схемата на електрозахранване в района. Целта е да се минимизират прекъсванията, отделяйки планинската част на електропровода.

В София град са засегнати още кв. "Бенковски", кв. "Орландовци" и Долни Богров.

В Софийска област екипи работят в общините Самоков, Елин Пелин, Своге и Драгоман.

Аварийните екипи на ЧЕЗ Разпределение България работят за отстраняване на аварии в 20 населени места в общините Видин и Димово.

В област Благоевград се работи за възстановяване на електрозахранването на 15 населени места. Големи количества сняг са прекъснали електрозахранването в Якоруда и Белица. В района на Петрич придошлата река Струма е отнесла стълба на компанията и е предизвикала смущения в електроподаването.

Няма населени места без електрозахранване в областите Монтана, Ловеч, Перник, Кюстендил, Враца и Плевен.

За отстраняване на повредите са мобилизирани 100 аварийни екипа. Те работят усилено в тежки условия и са снабдени с необходимата високопроходима техника, подчертават от компанията. Служители на компанията са насочени и за отстраняване на аварии по въздушна мрежа ниско напрежение, причинени от счупени клони на дървета.

От ЧЕЗ призовават клиентите си, които имат възможност, да се възползват от предоставената опция за проверка на причината за прекъсване на електрозахранването и очакваното време за неговото възстановяване на m.cez.bg. през компютър, таблет и мобилен телефон.