Топ 5 на най-великите български изобретения

Общество

07-02-2015, 15:10

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Може и да сме едва 14-ти по коефициент на интелигентност, но и ний сме дали нещо на света

Знаете ли какво представляват сензорите на Хол? Това е българско изобретение, което може да намери приложение във всички области, в които има магнитно поле. Например при нарушенията в структурата на хемоглобина в резултат на ебола и HIV вирус или пък при роботите за антитероризъм.

Това е само едно от изобретенията, получило награда на тазгодишния конкурс „Изобретател на годината“, организиран от Патентното ведомство и Съюза на изобретателите.

И въпреки че митът за българската интелигентност беше разбит и страната ни заема едва 14-о място в класацията на държавите по коефициент на интелигентност, никой не може да отрече, че много български изобретения са променили световната история.

Ето и класация на най-важните от тях, съставена от PrPr.bg:

Компютърът

Няма как електронно-изчислителната машина на Джон Атанасов да не заема първото място в класацията на най-великите изобретения, при това не само български. През март 1939 г., след като получава 650 долара от университета в Айова, за да осъществи идеята си, Джон Атанасов създава ABC (от английски Atanasoff-Berry Computer). След дълъг спор за патенти, американецът с български произход е признат за баща на съвременния компютър – без който животът ни днес би бил немислим.

Въздушната възглавница

Тази особено важна част от безопасността на автомобилите днес е създадена през 50-те години на 20 век. Изобретателят й се казва Асен Йорданов. Българският пилот участва в битки в Първата световна война, а през 1921 г. се установява в САЩ, където става летец-изпитател. След като създава една от най-надеждните школи за летци в Щатите, Йорданов се насочва към автомобилната сигурност и е един от изобретателите на въздушната възглавница.

Освен нея, Йорданов е създател и на първия транспортен самолет, както и на телефонния секретар.

Противозачатъчните хапчета

Малките хапчета, които днес предпазват жените от нежелана бременност, са дело на Карл Джераси. Евреинът от български произход прави откритието си през 1951 г. заедно с Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц. И въпреки че противозачатъчните хапчета са дело на българин, у нас само 4% от жените ги приемат, сочат данни от 2006 г. В Холандия процентът е 60.

Електронният часовник

Pulsar – така се нарича първият прототип на електронен часовник, създаден от българския инженер Петър Петров. Гвардеецът на Борис III се счита за един от най-продуктивните изобретатели на 20 век. Работи по строежа на електроцентрали, участва в проекти на НАСА, конструира собствен катамаран. Създаден между 1968 и 1969 г., днес електронният часовник краси китката на почти всеки гражданин на света, а един от първите е изложен в Смитсоновия институт.

Автоматичната скоростна кутия

Това изобретение днес използват всички големи автомобилни компании. Подобно на въздушната възглавница, то променя не само историята на автомобилите, но и целия свят. Автоматичната скоростна кутия е дело на Румен Антонов. Той я създава в Париж, където живее и работи. Първоначално изобретява петстепенната скоростна кутия, а впоследствие и шестепенна. Много известен е и спорът му с автомобилния гигант Toyota, които използват изобретението без лиценз и в крайна сметка са осъдени за това.

Бонус от съвремието: SkimProt

Както вече споменахме, българските изобретатели и днес продължават да следват традицията да променят света с работата си. През миналата година едно българско изобретение получи американско признание – стикерът, който защитава банковите карти от скимиране – SkimProt, беше избран за най-иновативен продукт в категория картово производство на най-голямото изложение за смарт технологии CARTES America 2014. Изцяло дело на българи, стикерът е съставен от четири слоя, които предпазват банковите карти с чип от копиране и източване. Той е единствен по рода си в световен мащаб.